Volkswagen představil na Nürburgringu model Golf GTI Clubsport

O právě proběhlém víkendu představil Volkswagen v rámci legendárního vytrvalostního závodu 24 h Nürburgringu svou novinku pro milovníky rychlých vozů – model „Golf GTI Clubsport 24 h” s výkonem 256 kW (348 k), jehož startovní číslo 50 odkazuje na 50. výročí úspěšného modelu Golf. Jubileum připomenuly také tři klasické vozy Golf, které se zúčastnily tříhodinového závodu ADAC 24 h Classic.

Již v pátek odpoledne byl před více než 200 000 fanoušky motoristického sportu na Nürburgringu ve světové premiéře představen nový Golf GTI Clubsport, s 221 kW (300 k). Jde o nejvýkonnější sériově vyráběný Golf s pohonem předních kol.

Exteriér

Volkswagen dodal designu své sportovní ikony ještě ostřejší rysy. Nově navržena byla přední partie s novými LED Plus světlomety, doplňující osvětlené logo Volkswagen. Dále je Golf GTI vybaven novou generací „světlometů IQ.LIGHT LED Matrix“, která nabízí vysoce výkonná dálková světla, jejichž dosah je o 15 procent delší než u předchůdce.

Golf GTI se sériovou výbavou opouští brány výrobního závodu ve Wolfsburgu na 17“ kolech „Richmond“ z lehké slitiny. Úpravy exteriéru zahrnují rovněž nově koncipované zadní LED světla. Golf GTI je rozpoznatelný také podle označení GTI na dveřích kufru a výfukové soustavy se dvěma větvemi, které ústí do jedné chromované koncovky na pravé i levé straně vozu.

Interiér

Uvnitř Golf GTI zaujme vrcholnou verzí sportovních sedadel s integrovanými opěrkami hlavy a čalouněním s károvaným vzorem, který je pro GTI typický. Charakter modelu GTI umocňuje červené prošívání na sedadlech, středové loketní opěrce, koberečcích a multifunkčním sportovním koženém volantu.

Zajímavým zpestřením modelu Golf GTI je funkce tlačítka „Engine Start-Stop“, které po otevření dveří pulzuje červeným světlem, dokud nedojde k nastartování přeplňovaného motoru. Součástí sériové výbavy jsou také kryty pedálů z kartáčované ušlechtilé oceli spolu s černým čalouněním stropu a zdokonaleným panelem digitálních sdružených přístrojů „Digital Cockpit Pro“.

Nové informační a zábavní systémy se samostatným dotykovým 12,9“ displejem umožňují intuitivní ovládání. Sériově se dodává informační a zábavní systém „Ready 2 Discover“, který lze dodatečně rozšířit o navigační systém, zatímco na přání je k dispozici systém „Discover“ včetně navigační funkce. Nově vyvinuty byly navíc také osvětlené dotykové posuvníky pro ovládání automatické klimatizace a hlasitosti audiosystému a hlasový asistent IDA3, který při vyhledávání odpovědí na otázky využívá software „ChatGPT“3 založený na umělé inteligenci.

Pohon

Motor modelu Golf GTI je nyní ještě výkonnější. Nové provedení přeplňovaného čtyřválce 2.0 TSI poskytuje již od 1600 ot./min-1 – a tedy od velmi nízkých otáček – maximální točivý moment 370 N.m, který je přenášen na kola přední nápravy vybavené diferenciálem s elektronicky řízenou svorností. Tato hnací síla je nyní k dispozici až do 4590 ot./min-1, a tedy v ještě širším pásmu otáček.

Motor GTI dosahuje nejvyššího výkonu 195 kW (265 k) od 5250 do 6500 min-1. Díky rychle řadící 7stupňové převodovce DSG jsou přední kola i při řazení poháněna prakticky bez přerušování přenosu hnací síly. Řidič může řadit také manuálně prostřednictvím pádel na multifunkčním volantu. GTI zvládne klasický sprint na 100 km/h za 5,9 sekundy, a tedy poprvé za méně než šest sekund. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Nový GTI1, vyladěný nyní na nejvyšší výkon 195 kW (265 k), lze na českém trhu objednávat za ceny od 1 044 900 Kč2

Zdroj: Volkswagen, Porsche Česká republika

____________________________________________________

1) Golf GTI – kombinovaná spotřeba paliva 7,3–7,1 l/100 km; kombinované emise CO2 167–162 g/km; emisní třída (CO2): F. Údaje o spotřebě paliva, emisích CO2 a emisních třídách (CO2) jsou závislé na zvolené výbavě vozu.

2) Veškeré údaje o výbavě a cenách (včetně 21 % DPH) platí pro modely nabízené v České republice

3) Výbava na přání, v České republice bude možné objednávat od poloviny letošního roku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code