Tip na letní výlet. Na zámku v Lánech jsou vystaveny prezidentské vozy

V pondělí 1. července 2024 byla v areálu zámku v Lánech zahájena a včera pro veřejnost otevřena výstava Národního technického muzea a Správy Pražského hradu „S prezidentem do Lán aneb prezidentské automobily ze sbírek Národního technického muzea“.

Podrobně seznamuje s historií automobilů, které sloužily českým a československým prezidentům. Pět prezidentských vozů ze sbírky Národního technického muzea zaparkovalo v zámeckých garážích, kde budou vystaveny pro veřejnost do konce srpna tohoto roku.

„Národní technické muzeum již řadu desetiletí cíleně buduje sbírku automobilů, které jsou svou provozní historií úzce spjaty s nejvýznamnějšími událostmi dějin naší země. Její součástí je i soubor automobilů, užívaných našimi prezidenty.

Mám radost, že ve spolupráci se Správou Pražského hradu můžeme v Lánech, v místě, které je jako reprezentační sídlo s našimi prezidenty přímo spojeno, představit několik prezidentských vozů z této sbírky,“ uvedl Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Automobily českých a československých prezidentů měly obvykle svou garáž na Pražském hradě. Většina z nich se svým prezidentem příležitostně zajížděla i do Lán. Výstava v areálu lánského zámku v textu i fotografiích podává přehled o všech prezidentských vozech, a to v kontextu dobových událostí.

Z muzejní sbírky zde bude k vidění významný vůz prezidenta T. G. Masaryka, Tatra 80, který je setrvalou ozdobou expozice muzea na Letné a bude proto v Lánech vystaven pouze první týden v červenci.

Tatra 80 z roku 1935 byla vyrobena pro prvního prezidenta československé republiky a sloužila mu jako soukromý vůz ke konci jeho života. S vozem se počítalo pro zamýšlené Masarykovo muzeum, ale vzhledem k dějinným zvratům se stal až po dvou desetiletích součástí sbírek Národního technického muzea. S vozem je spojen i příběh převozu korunovačních klenotů v roce 1938.

Aero 50 HP z roku 1938 využíval Edvard Beneš k soukromým jízdám v prvním období svého exilu ve Velké Británii. Vůz byl dovezen z Československa do Británie před vypuknutím války.

Do konce srpna se zde představí Renault 21 TSE z roku 1989, který daroval Václavu Havlovi portugalský prezident Mário Soares. Vůz odvezl 29. prosince 1989 Václava Havla na Pražský hrad, kde byl zvolen československým prezidentem, a sloužil mu další tři měsíce.

Mercedes-Benz S 600, který se v roce 1993 stal vlajkovou lodí garáží Pražského hradu a Václava Havla v následujících osmi letech doprovázel při výkonu jeho státnické funkce i v soukromém životě.

Automobil Škoda Superb V6 2.8 z roku 2003 domácí výroby byl určen pro druhého prezidenta ČR. Václav Klaus ale tento automobil užíval jen příležitostně.

„Tyto automobily doplní Aero 50 HP, které krátce využíval Edvard Beneš v exilu ve Velké Británii,“ upřesnil Petr Kožíšek, kurátor automobilové sbírky NTM.

Místo konání: areál lánského zámku

Doba konání: od 2. července do 31. srpna 2024

Otevírací doba: denně mimo pondělí od 9:30 do 17:00 hodin

Vstupné: Na výstavu je volný vstup

Zdroj: Národní Technické Muzeum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code