Nový Opel Grandland se představí v listopadu v Praze na veletrhu e-SALON 2024

První generace modelu Opel Grandland se představila v roce 2017. Po čtyřech letech dostala facelift a letos v letos na jaře v Eisenachu byla představena generace druhá. Široká veřejnost si ho mohla poprvé zblízka prohlédnout na oslavách 125 let výroby automobilů Opel v mateřském závodě v německém Rüsselsheimu.

Na českém trhu se nové velké SUV automobilky Opel představí 7. listopadu při zahájení veletrhu e-SALON 2024, kdy budou zveřejněny i jeho tuzemské ceny.

Jak už to bývá zvykem, nový Grandland narostl do délky na 4,65 m, jeho šířka činí 1,93 m a výška 1,66 m. Je tedy o 173 milimetrů delší, o 36 milimetrů vyšší a o 49 milimetrů širší než jeho předchůdce. Tento nárůst se spolu s rozvorem délky 2795 mm pozitivně projevil na velikosti prostoru pro cestující i jejich zavazadla. Pasažéři ve druhé řadě mají o 20 mm více místa pro nohy. Zadní sedadla jsou dělená v poměru 40:20:40. Po jejich sklopení vzadu vznikne prostor pro náklad o objemu až 1645 l.

Exteriér vozu zaujme oblejšími liniemi, kombinovanými ostrými prolisy. Přední část vozu aplikuje oproti předchozí generaci trochu vyhlazenější variantu čelní masky s 3D Vizor. Novinkou, identifikující vůz i v noci, je osvětlené logo Opelu vepředu, stejně jako trvale osvětlený nápis „OPEL“ na zádi. Neoslňující světlomety Intelli-Lux HD mají více než 50 000 prvků, které dokonale osvětlují vozovku při nočních jízdách.

Uvnitř automobilu dominuje pracovišti řidiče směrem k němu orientovaný 10“, nebo 16“ centrální displej. Široký a plně digitální sdružený panel před volantem je kombinovaný s head-up displejem Intelli-HUD. Často používané funkce, jako je např. klimatizace, lze ovládat pomocí tlačítek.

Anatomická sedadla s individuálně nastavitelnými bočními opěrami mají ergonomický certifikát AGR. Všechny verze sedadel mají patentované řešení Intelli-Seat, které snižuje tlak na kostrč a zvyšuje tak jízdní komfort při dlouhých cestách. Všechny látky a potahy v interiéru jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů.

Bezdrátová nabíječka smartphonu je umístěna za poloprůhledným sklem schránky Pixel Box. V interiéru je spousta dalších chytrých úložných prostorů a odkládacích přihrádek, např. kapsy na telefon v opěradlech předních sedadel nebo velký úložný prostor pod středovou konzolou kde je i 12 V zásuvka.

Rozsáhlá řada asistenčních systémů zahrnue automatický tempomat s funkcí Stop & Go a čtením dopravních značek, inteligentní přizpůsobování rychlosti a brzdění při nárazu. Parkování a manévrování usnadňují parkovací čidla vpředu a vzadu, zadní kamera s funkcí automatického čištění a 360-stupňová kamera Intelli-Vision.

Nabídka pohonů představuje tři varianty:

  • spalovací motor 1.2 Turbo/100 kW s hybridní 48 V technologií (cena v Německu od 36 400 EUR)
  • plug-In hybridní technologie se systémovým výkonem 143 kW (cena v Německu od 40 150 EUR)
  • elektromobil s motorem o výkonu 157 kW a bateriemi 73 kWh či 82 kWh (cena v Německu od 46 750 EUR)

Dojezd elektromobilu Grandland Electric s trakční baterií 73 kWh činí (dle WLTP) až 523 km, s větší baterií 82 kWh až 582 km. Nabídku doplní i verze s baterií 97 kWh, se kterou nový Grandland Electric ujede až cca 700 km.

Elektrická a Plug-In hybridní verze je standardně dodávána s technologií frekvenčně selektivního tlumení.

 

Zdroj: Opel, O Automobil Import

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code