Dacia se pochlubila výsledky i plány tohoto roku

Značka Dacia se pomalu zbavuje své pověsti levné značky odněkud z východu. Modernizaci modelové řady v poslední době posílila i modernizace samotného loga, které opustilo klasický formát popisného štítku a odvážně i graficky velmi povedeně pojalo písmena D a C z názvu značky. Vznikl tak prvek, který nejen jednoznačně identiikuje značku, ale je možné ho v nejrůznějších obměnách využít při návrzích prvků designu jak exteriéru, tak interiéru vozu.

V polovině roku je podle vlastních slov Dacia na nejlepší cestě k tomu, aby se již čtvrtým rokem po sobě zařadila mezi tři největší prodejce soukromým zákazníkům v Evropě. Svou roli v tom bezesporu hraje cenová politika značky, která vytváří zajímavý poměr ceny a výkonu, na což zákazníci evidentně slyší.

První polovina roku v České republice

V první polovině roku 2024 bylo registrováno 4 679 vozů Dacia. To znamená podíl 3,92% na českém trhu osobních automobilů. V absolutním pořadí je to pak 6. příčka v prodejích osobních vozidel. Soukromým zákazníkům Dacia prodala 2 391 kusů . Umístila se tak na 4 příčce a je první mezi importovanými značkami (bez výroby na území ČR).

Nejprodávanější modely Dacia v České republice:

DUSTER: V průběhu první poloviny roku byla na trh uvedena 3 generace modelu. Od otevření objednávek získal více než 850 objednávek s výrazným zájmem o pohon 4×4, který je zastoupen 21%. Celkově se v rámci prvního pololetí prodalo 2 530 kusů tohoto modelu (generace 2 + generace 3), což představuje nárůst oproti předchozímu roku o 49%. V rámci uvedení nového modelu je také poprvé dostupná hybridní varianta, která se podílí na celkovém prodeji 6%.

SANDERO: Modelu Sandero se v prvním pololetí prodalo 1 020 kusů a jedná se o druhý nejprodávanější vůz ve své třídě. V rámci modelu Sandero je velmi úspěšná pohonná jednotka ECO-G (tovární LPG se zárukou výrobce), která se na celkovém prodeji podílí 51%.

JOGGER: Modelu Jogger bylo za první pololetí roku 2024 prodáno 1 078 vozidel. V prvním čtvrtletí dostal Jogger novou hybridní pohonnou jednotku.

SPRING: Elektrický model Spring prošel mezigenerační obměnou. Jeho nová generace bude již brzy dostupná na showroomech. Za první pololetí se prodalo 46 kusů první generace. S cenovkou od 419 000 Kč Spring stále zůstává nejdostupnějším elektromobilem z mainstreamových značek. Nový Spring, se zcela novým designem exteriéru a interiéru, se začne prodávat v létě.

Letošní novinky

V letošním roce značka Dacia představila dlouho očekávanou třetí generaci modelu Duster. Ten už je v těchto dnech u všech dealerů značky. Nabídka byla v měsíci červnu doplněna o pohon 4×4 pro střední výbavový stupeň Expression.

Dd července 2024 se v EU stává povinnou další bezpečnostní výbava a celá modelová řada Dacia musí novému nařízení. vyhovovat. Protože se mnohdy jedná o asistenty, které jsou mezi řidiči neoblíbené (Stop/Start, upozornění na překročení povolené rychlosti) a za určitých okolností mohou být i nebezpečné (asistent jízdy v pruhu), je v modelech Dacia, stejně jako u sesterského Renaultu, tlačítko „My Safety“ (Moje bezpečnost). To umožňuje řidiči naprogramovat si pod něj asistenty, které nechce využívat a po každém nastartování tak stačí stisk tohoto tlačítka, aby byly během jízdy deaktivovány. Za to si zaslouží velkou pochvalu.

Na konci roku 2024 značka představí model Bigster, nový vůz v segmentu C.

Zdroj: Dacia, Renault Česká republika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code