Škoda bude využívat palivové články na vodík od Hyundai. A to nejen pro automobily

Novinkou, kterou nám přípravily společnosti Hyundai Motor Company a Škoda Group je memorandum o shodě, týkající se zahájení spolupráce na budování ekosystému vodíkové mobility.

Ken Ramírez, výkonný viceprezident a vedoucí globální divize užitkových vozidel společnosti Hyundai Motor Company, který nese odpovědnost také za aktivity v oblasti vodíku, a Petr Novotný, generální ředitel společnosti Škoda Group, memorandum podepsali v průběhu korejsko-českého obchodního summitu v Praze.

„Cílem našeho partnerství se značkou Škoda Group je urychlit přijetí vodíku, které by přispělo k rozvoji vodíkových technologií a uhlíkové neutrality napříč globálními trhy včetně České republiky,“ řekl Ken Ramírez. „Společně chceme stát v čele rychle rostoucího vodíkového odvětví na základě pozitivních synergií vyplývajících z použití naší techniky palivových článků v produktech a projektech značky Škoda v oblasti mobility.“

„Jsme přesvědčeni o tom, že vodík, spolu s energeticky hospodárnými řešeními, sehraje zásadní roli v transformaci mobility pro udržitelnější budoucnost. Spolupráce se značkou Hyundai nám umožní překročit lokální hranice a prozkoumat širší trhy, kde již tyto technologie mají větší vliv. Budeme schopni přinášet do globálního ekosystému mobility inovativní, ekologická řešení a prosazovat čistější energie v oblastech, kde jsou nejvíce zapotřebí,“ řekl Petr Novotný, generální ředitel společnosti Škoda Group.

Memorandum o shodě počítá s vypracováním řady studií, mimo jiné o možnostech převzetí systémů a technologií palivových článků na vodík či adaptace existujících řešení Hyundai pro pohon automobilů na vodík.

Hyundai Nexo

Obě společnosti se budou se zabývat možností, že by Hyundai poskytl svůj systém a technologii palivových článků, a přispěl tak k jejich rozšíření na trzích, na nichž je značka Škoda Group přítomna, včetně České republiky.

Kromě uplatnění palivových článků v automobilech vypracují  značky Hyundai a Škoda Group též studie uskutečnitelnosti různých možností využití palivových článků mimo automobilů. Společnost Hyundai Motor Group k tomu využije svou značku HTWO, která se zaměřuje na využití vodíku. HTWO zastřešuje obchodní divize a dceřiné společnosti, pokrývající všechny části řetězce od výroby až po spotřebu vodíku.

Zdroj: Hyundai Motor Czech

Autor foto: Hyundai Motor Czech, Jan Švéda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code